Det Gåtefulle Asketreet

Om prosjektet

Om du legger øret inntil en trestamme, kan du kanskje høre vannet suse oppover. Om du bryter av en grein, kan du kanskje høre treet skrike. Om du går så stille du kan i skogen, kan du kanskje bruke føttene som ører og lytte til hva som skjer under bakken. Kanskje kan du høre røttene til treet vokse?
Musiker og komponist Gunhild Seim og fortellerkunster Marianne Stenerud har en stor fascinasjon og nysgjerrighet for trær og skog. Siden vi begynte å jobbe sammen i 2017 (på forestillingen Reisen til Jordens Hjerte) har vi gått mangfoldige turer sammen i skogen. På et tidspunkt meldte tanken seg om å bruke dette som utgangspunkt for forestillinger, og vi begynte å samle på litteratur og annet materiale om skog til ulike forestillingsideer.

Forestillingen “Det Gåtefulle Asketreet” hadde premiere på MUST-Stavanger Museum i august 2021. Det er en forestilling om fantasiens, mytenes og virkelighetens asketre, om kjærlighet til naturen, funderinger om hvordan verden henger sammen, og om menneskers lengsel etter sannhet. Forestillingen er beregnet på barn fra 7 år og oppover. Vi holder på å legge turné og har fått støtte til dette fra Norsk Kulturråd, Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune.

Marianne har skrevet manus med inspirasjon fra forskning og annen litteratur om trær, gammelskog og urskog, norrøne myter og fantasifulle fortellinger fra virkeligheten. Det samles i en fortelling om det største asketre som noengang har eksistert; Verdenstreet Yggdrasil, samt beretninger om asketreet fra virkelighetens skoger.
Musikken, komponert av Gunhild er inspirert av botaniske mønstre. Hun har for eksempel brukt linjene til de fjærformete askebladene til å forme rytmer og melodier. Hun lager også rytmiske mønstre basert på versemål fra Håvamål. Musikken fremføres av henne selv på trompet og andre akustiske instrumenter, stemme og liveelektronikk.

 

Det gåtefulle asketreet

by Marianne Stenerud og Gunhild Seim

Pin It on Pinterest